Paul Stamets, Fungi Perfecti (Estats Units)

Paul Stamets

Paul Stamets

Tota revolució té uns líders que despunten per mèrit propi, i la revolució dels bolets no podia ser menys. El comandant en cap és un ex-llenyataire nord-americà que s’ha convertit en un micòleg de referència, en Paul Stamets. Aquest home ha descobert noves espècies de fongs i ha desenvolupat nous mètodes per al seu cultiu, la seua labor científica li ha atorgat el reconeixement de l’American Association for the Advancement of Science (AAAS), l’organització científica més prestigiosa del món.

Entre excursions a la caça i recerca de nous espècimens, Paul Stamets ha publicat 6 llibres sobre el cultiu de bolets i els seus usos medicinals, títols com Psilocybe Mushrooms & Their Allies (1982), The Mushroom Cultivator: A Practical Guide to Growing Mushrooms at Home (1984) o Mycomedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms (1999) són considerats imprescindibles.

Si alguna cosa caracteritza en Paul Stamets és la seua valentia i les seues idees radicals en el món de la fungicultura, sobretot en el que respecta a l’ús dels fongs per a descontaminar i restaurar ecosistemes. En la seua publicació més recent, Mycelium running (2005), Stamets ens explica com el miceli del les gírgoles és capaç de digerir el petroli i els seus derivats, incloent plàstics, permetent la neteja d’abocaments en terra i mar. Alhora ens mostra com altres fongs són capaços de combatre contaminacions d’origen bacteriològic, com aquelles provocades pel bacteri Escherichia coli, i destruir armes químiques perilloses, com el sarín, l’àntrax o el VX, entre d’altres aplicacions que poden ajudar a  salvar la vida en la terra.

A banda d’escriure llibres on promou el coneixement sobre aquests organismes, Paul Stamets viatja contínuament arreu del mon, impartint cursos i conferències on reivindica la importància ecològica dels seus aliats fúngics i recordant que els antics boscos de la terra són recursos d’un valor incalculable que ens hem d’afanyar a salvaguardar. Els guanys de la seua empresa Fungi Perfecti (www.fungi.com) els dedica a la recerca i a la conservació d’una enorme col·lecció de fongs.

 

El visionari fungicultor Paul Stamets sostenint un poderós bolet poliporal (Laricifomes officinalis). Foto cortesia de la seua dona, Dusty Yao.

El visionari fungicultor Paul Stamets sostenint un poderós bolet poliporal (Laricifomes officinalis). Foto cortesia de la seua dona, Dusty Yao.

“El moment d’actuar és ara. Esperar a que la ciència i la societat desperten i reconeguen la importància dels fongs pot ser un procés perillosament lent i curt de mires. L’escassa atenció podria ser massa efímera i tardana. Tret que compartim els nostres esforços, el genoma dels fongs es veurà greument amenaçat, i per tant, la nostra pròpia existència podria estar en joc. La pèrdua d’organismes essencials per a la restauració dels ecosistemes hauria de ser una crida a les armes per a tots aquells que es preocupen pel futur dels seus fills i pel futur d’aquest planeta.

 

“Els boscos tropicals del Pacífic Nord podrien hostatjar moltes espècies amb importants propietats medicinals. Sota les taxes actuals d’extinció, aquest darrer refugi del genoma fúngic hauria d’estar en primera posició de la llista de prioritats dels micòlegs, ambientalistes i del govern. Si puc ajudar a promoure aquest coneixement, hauré complert amb la meua part per tal de protegir la vida en aquest planeta. I tanmateix, si no fos per les aportacions dels nostres clients, amb els nostres recursos econòmics limitats, açò no seria possible.”

Paul Stamets (www.fungi.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s