Rocio Moliner, Bio Penyagolosa Coop. V. (País Valencià)

Ara fa un any vaig tindre l’oportunitat d’entrevistar la Rocio Moliner per al meu blog http://www.fungicultura.info, això sí, en Anglès. Ací us reprodueixc l’entrevista en català:

Rocio Moliner, la reina de les tòfones

Rocio Moliner, la reina de les tòfones

Rocio Moliner té una passió increïble per les tòfones. Aquesta xica viu a Vistabella del Maestrat i és enginyera forestal titulada per la Universitat Politècnica de València. Amb 29 anys d’edat té molta vitalitat i mil projectes en ment per tal de reactivar l’economia local de Vistabella i els pobles de la seua comarca, l’Alcalatén, una terra molt afectada per l’atur i l’abandonament rural. Un d’aquests projectes tracta de situar en el mercat global el producte més preuat d’aquelles muntanyes; la tòfona negra o de Perigord (Tuber melanosporum). El seu èxit parla tot sol, la cooperativa que va posar en marxa ara fa uns anys, BioPenyagolosa Coop. V. ha començat a exportar aquest tresor negre a terres llunyanes com Alemanya o la Xina.

La tòfona negra és bolet negre i subterrani, com una patata, i pot mesurar entre 2 i 10 cm, alguns exemplars excepcionals poden arribar fins als 15-20 cm i pesar mes d’1 kg. La superfície és irregular, formada per berrugues de forma piramidal. Al tallar-la s’aprecia la gleva, de color blanc grisós, amb vetes blanques. Creix en hivern, i es recull de novembre fins a març amb l’ajut de gossos ensinistrats que van olorant el terra. El seu aroma és molt potent, i s’utilitza com a condiment per preparar tot tipus de plats d’alta cuina. És el bolet més car de tots, “el diamant de la cuina”.

La tòfona negra és el condiment més preuat de l’alta cuina. Foto cortesia de Rocio Moliner.

La tòfona negra és el condiment més preuat de l’alta cuina. Foto cortesia de Rocio Moliner.

 

Que representa per a tu la tòfona?

La tòfona per a mi representa una passió a la que dedique gran part del meu temps. Saps la cita aquella de “fes de la teva passió el teu treball i no treballaràs mai?” Crec que sintetitza de forma molt breu i exacta aquesta pregunta. M’encanta la tubericultura en tots els seus aspectes: la investigació, la recol·lecció, el conreu… i com no la gastronomia!

Com et vas iniciar en el seu conreu?

Em sembla que no tinc una imatge precisa! Des de petita he estat molt vinculada a la recol·lecció i acompanyava als pares a buscar tòfones als boscos del poble. En aquella època encara no es coneixien les plantacions tofoneres i tota la recol·lecció era silvestre. Diuen mons pares que quan era una xiqueta ja deia que tenia clar que volia ser forestal i viure en un mas vora un riu, així que vaig estudiar forestals i més o menys a meitat carrera de forestals vaig començar a iniciar-me seriosament en el conreu de la tòfona negra, i em va agradar tant que ací continue. És un treball molt gratificant.

Quins plans dus entre mans amb ella?

Moltíssims, però crec que tots porten al mateix lloc: contribuir al desenvolupament rural sostenible. Visc a un poblet petit i n’estic molt contenta amb de l’estil de vida que duem ací els habitants, però cada volta que algú del poble se’n té que anar fora per buscar feina… per a mi és colpidor! Crec que aprofitant els recursos forestals de forma racional, les poblacions rurals es podrien mantenir per elles soles sense necessitat d’emigrar a les grans ciutats, i n’estic convençuda de que és el camí seguir. El conreu de la tòfona pot fer molt al respecte, i encara que en molts casos no puga ser una activitat principal, si que pot resultar una activitat de recolzament a d’altres que s’estiguen portant a terme.

Alguna recomanació gastronòmica amb tòfona?

Tindre en compte que la tòfona és un condiment i que amb poca quantitat hi ha prou per tofonar plats. Es recomana per condimentar plats neutres i realçar així el seu sabor, els meus preferits: ou ferrat ecològic amb tòfona rallada, torrades de pa amb oli de tòfona i pataques de Vistabella bullides amb un raig d’oli de tòfona i tòfona negra rallada a sobre. Deliciós!

Rocio Moliner amb una tòfona ben grossa

Rocio Moliner amb una tòfona ben grossa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s