La Gírgola Orellana

DSC_1062

Gírgoles creixent sobre un substrat de palla a la cuina del meu apartament

La gírgola orellana (Pleurotus ostreatus) és, com el cep i altres bolets, una font important de seleni. El seleni és molt important per al metabolisme humà, i ha demostrat ser un dels micronutrients que posseeixen un major efecte antioxidant i de protecció contra alguns tipus de càncer. Tant la gírgola com la gírgola de panicat tenen un alt contingut en polisacàrids i tenen una acció beneficiosa sobre el sistema immunològic.

Comparteix amb la resta de bolets comestibles el fet de contenir un tipus de glúcids que els enzims humans no poden digerir, però que poden ser fermentats parcialment pels bacteris del còlon de manera que es comporten a l’aparell digestiu humà de manera similar a la fibra alimentària. La fibra i aquests glúcids s’inflen amb l’aigua i regulen el trànsit intestinal. Els bolets també augmenten l’excreció d’àcids biliars i tenen propietats antioxidants i hipocolesterolemiants.

La gírgola orellana és un bolet molt apreciat a la gastronomia, però una mica menys que un altre Pleurotus, la gírgola de card (Pleurotus eryngii).

FONT: Pascual, Ramon: Els bolets (on surten, com es coneixen, com es cuinen). Editorial Pòrtic, S.A., Barcelona, octubre del 1997. Col·lecció Els manuals de Pòrtic, núm. 1. ISBN 84-7306-965-X, planes 136-137.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s